Τα κατάγματα των σπονδύλων, των οστών δηλαδή που απαρτίζουν τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα τραύματος είτε συνέπεια της αποδυνάμωσης του σπονδύλου λόγω κάποιου παθολογικού υποστρώματος (παθολογικά κατάγματα) όπως είναι η διήθηση από κάποιον όγκο ή συχνότερα η οστεοπόρωση.
Τα οστεοπορωτικά κατάγματα εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς μέσης και κυρίως προχωρημένης ηλικίας, στους οποίους λόγω αραίωσης της οστικής μάζας ακόμα και μια ήπια κάκωση όπως η πτώση από ίδιο ύψος (σε βαριά οστεοπόρωση ηλικιωμένων ασθενών μπορεί ο μηχανισμός να είναι ακόμα πιο ήπιος όπως ένας έντονος βήχας) μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση, καθίζηση δηλαδή του σώματος του σπονδύλου (συμπιεστικά κατάγματα). Τα κατάγματα αυτά εκδηλώνονται κλινικά με πόνο και περιορισμό της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης. Οστεοπορωτικό κάταγμα υποψιαζόμαστε επίσης σε ασθενείς που λαμβάνουν επί μακρόν σκευάσματα κορτιζόνης και διαμαρτύρονται για αιφνίδιας έναρξης πόνο στη σπονδυλική στήλη.
Η διάγνωση ενός οστεοπορωτικού κατάγματος μπορεί να τεθεί με απλές ακτινογραφίες και να επιβεβαιωθεί με αξονική τομογραφία σπονδυλικής στήλης, ενώ η μαγνητική τομογραφία παρέχει σημαντικότατες πληροφορίες για την "ηλικία" του κατάγματος και το βαθμό συμπίεσης των νευρικών δομών.
Κάταγμα ΟΜΣΣ (αξονική τομογραφία)
Κάταγμα ΟΜΣΣ (μαγνητική τομογραφία)- ο καταγματικός σπόνδυλος
φαίνεται "άσπρος" γεγονός που δηλώνει πως το κάταγμα είναι πρόσφατο
Οστεοπορωτικό κάταγμα ΘΜΣΣ
Κυφοπλαστική καταγματικού σπονδύλου
Οστεοπορωτικό κάταγμα ΘΜΣΣ
Σπονδυλοδεσία για την αντιμετώπιση κατάγματος ΘΜΣΣ
Copyright 2016 Neuron Access