Η νευροχειρουργική ομάδα neuron access χρησιμοποιεί ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα νευροπλοήγησης.
Τα συστήματα χειρουργικής πλοήγησης εισήχθησαν στον χώρο της νευροχειρουργικής προκειμένου να αποδώσουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις προσπελάσεις κρανίου και σπονδυλικής στήλης. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενσωματωμένη σε αυτά υπέρυθρη κάμερα, η οποία ανιχνεύει ειδικά κατασκευασμένες σφαίρες ανάκλασης τοποθετημένες στα χειρουργικά εργαλεία, με αποτέλεσμα το σύστημα να ανιχνεύει ανά πάσα στιγμή τη θέση των χειρουργικών εργαλείων στο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, ο νευροχειρουργός έχει τη δυνατότητα ενός υψηλής ακρίβειας σχεδιασμού της εκάστοτε προσπέλασης, καθώς και τον διαρκή έλεγχο-επιβεβαίωση της διαδικασίας κατά τη διάρκεια της προσπέλασης.
Στις επεμβάσεις που αφορούν το κρανίο, ο νευροπλοηγός χρησιμοποιεί την τριών διαστάσεων (3D) μαγνητική ή αξονική τομογραφία του ασθενούς για να πλοηγηθεί στο χειρουργικό στόχο. Προσομοιάζει επομένως το σύστημα μία "συσκευή GPS" με την οποία χαρτογραφείται ο εγκέφαλος και καθορίζονται οι ακριβείς συντεταγμένες της θέσης της βλάβης (συνηθέστερα ενός όγκου) που καλείται να αφαιρέσει ο νευροχειρουργός. Επιπλέον, η πλοήγηση επικουρείται από λειτουργικά δεδομένα (όπως fMRI, DTI-tractography), τα οποία υποδεικνύουν ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου με βασικές λειτουργίες (όραση, λόγος, κίνηση) προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη τους κατά τη διάρκεια της προσπέλασης και της επέμβασης.
Η τεχνική αυτή είναι χρήσιμη ιδίως σε κάποιες περιπτώσεις όγκων εγκεφάλου των οποίων τα όρια από τον υγιή εγκεφαλικό ιστό δεν είναι υπό όραση απολύτως διακριτά. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο νευροχειρουργός μπορεί μέσω της 3D απεικόνισης να ελέγξει την πληρότητα της αφαίρεσης μιας βλάβης και να αυξήσει έτσι την αποτελεσματικότητα του χειρουργείου.
Για τις επεμβάσεις που αφορούν την σπονδυλική στήλη, ο νευροπλοηγός συνοδεύεται βέλτιστα από διεγχειρητικό ακτινοσκοπικό σύστημα λήψης τρισδιάστατων εικόνων της σπονδυλικής στήλης (όπως 3D C-ARM, Ο-ARM). Το εν λόγω σύστημα λαμβάνει πραγματικού χρόνου εικόνες της σπονδυλικής στήλης εντός του χειρουργείου, κι έτσι ο νευροχειρουργός πλοηγείται με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια στις εν λόγω ανατομικές δομές (επί παραδείγματι έλεγχος σε πραγματικό χρόνο της θέσης και πορείας τοποθέτησης ενός κοχλία σε σπονδυλοδεσία). Οι δυνατότητες που παρέχουν τα συστήματα νευροπλοήγησης στην σπονδυλική στήλη επιτρέπουν την ανάπτυξη διαδερμικών, ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.
Χειρουργικό Μικροσκόπιο
Η νευροχειρουργική ομάδα neuron access χρησιμοποιεί ένα τελευταίας τεχνολογίας χειρουργικό μικροσκόπιο.
Η χρήση του μικροσκοπίου αποτέλεσε σταθμό στη νευροχειρουργική θεμελιώνοντας ουσιαστικά την εποχή της μικροχειρουργικής. Το χειρουργικό μικροσκόπιο επιτρέπει στο νευροχειρουργό μέσω της μεγέθυνσης του οπτικού του πεδίου και της εξασφάλισης επαρκούς και στοχευμένου στο χειρουργικό πεδίο φωτισμού, λεπτούς χειρισμούς στον εγκέφαλο, οι οποίοι εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των βλαβών χωρίς να θίγονται υγιείς ανατομικές δομές (εγκεφαλικός ιστός, αγγεία και νεύρα).
Το μικροσκόπιο καθιερώθηκε στη συνέχεια από τους νευροχειρουργούς και στη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, επιτρέποντας την εξέλιξη ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Βασικό του πλεονέκτημα έναντι άλλων μεθόδων είναι ότι εξασφαλίζει τρισδιάστατη όραση (σε αντίθεση επί παραδείγματι με τη δισδιάστατη όραση στην ενδοσκοπική χειρουργική). Ο νευροχειρουργός μπορεί πρακτικά μέσω κατάλληλων χειρισμών του μικροσκοπίου να ελέγξει μέσα από μία "κλειδαρότρυπα", όπως μπορεί να χαρακτηριστεί η πολύ μικρή τομή που χρησιμοποιούμε στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όλη την έκταση του "δωματίου", του ανατομικού χώρου δηλαδή στον οποίον εντοπίζεται η βλάβη την οποία καλείται να αντιμετωπίσει.
Επί παραδείγματι, μέσω πολύ μικρής προσπέλασης από τη μία πλευρά της σπονδυλικής στήλης δύναται ο νευροχειρουργός με την τεχνική του undercutting να αποσυμπιέσει τις νευρικές δομές έως και την απέναντι πλευρά του σπονδυλικού σωλήνα αντιμετωπίζοντας σε όλο της το εύρος μια στένωσή του χωρίς να προκληθεί αστάθεια.